Skip to main content

“For the Time Being, Things Will Remain as They Are.” A Hundred Years of Neophilologus

  • Chapter
  • First Online:
Tracing Paradigms: One Hundred Years of Neophilologus
  • 162 Accesses

Abstract

A history of Neophilologus from its foundation in 1916 to the present day.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this chapter

Chapter
USD 29.95
Price excludes VAT (USA)
  • Available as PDF
  • Read on any device
  • Instant download
  • Own it forever
eBook
USD 84.99
Price excludes VAT (USA)
  • Available as EPUB and PDF
  • Read on any device
  • Instant download
  • Own it forever
Softcover Book
USD 109.99
Price excludes VAT (USA)
  • Compact, lightweight edition
  • Dispatched in 3 to 5 business days
  • Free shipping worldwide - see info
Hardcover Book
USD 109.99
Price excludes VAT (USA)
  • Durable hardcover edition
  • Dispatched in 3 to 5 business days
  • Free shipping worldwide - see info

Tax calculation will be finalised at checkout

Purchases are for personal use only

Institutional subscriptions

Notes

  1. 1.

    “Voorloopig blijft het zoo als het is.”

  2. 2.

    “dat hij zijn mening over verschillende punten aan den Hr. Scholte had medegedeeld.”

  3. 3.

    “Hun doel is tot oprichting te geraken van een tijdschrift voor de wetenschappelijke beoefening der moderne talen en haar letterkunden.”

  4. 4.

    “voorloopig altans, ééns in de drie maanden verschijnen.”

  5. 5.

    “Artikelen over pedagogiek zullen slechts in de tweede plaats voor plaatsing in aanmerking komen en alleen indien ze van wetenschappelijke aard zijn.”

  6. 6.

    “In zijn kolommen zal geen polemiek gevoerd worden; slechts een kort antwoord op een kritiek zal eventueel opgenomen worden.”

  7. 7.

    “artikelen over andere moderne talen, als Noors en Italiaans, zullen welkom zijn.”

  8. 8.

    “12 à 15 Hollandse filologen voor iedere sectie.”

  9. 9.

    “naar de redactie zich voorstelt.”

  10. 10.

    “a). Oorspronkelijke stukken, die vaak detailkwesties zullen behandelen. b) Artikelen van meer algemene aard, kritiese overzichten gevende van een of ander belangrijk studieonderdeel.”

  11. 11.

    “studies die nieuwe gezichtspunten openen, (mogen) niet ontbreken. Mocht de betreffende uitgever niet genegen zijn’t boek aan de redaksie te zenden, dan zal deze het zich op eigen kosten aanschaffen.”

  12. 12.

    “Hoewel het tijdschrift hoofdzakelik wordt opgericht om’t wetenschappelik werk van Hollandse filologen te publiceren, zal de redaksie ook trachten nu en dan stukken van buitenlandse geleerden op te nemen.”

  13. 13.

    “Nogmaals wordt in herinnering gebracht dat vóór alles ons tijdschrift haar nationaal karakter moet behouden, tenzij zeer groote buitenlanders meewerken.”

  14. 14.

    “den secretaris met no 1 heeft gelukgewenscht.”

  15. 15.

    “ruilperiodieken.”

  16. 16.

    “Naar ik verneem, is aan de ‘verantwoordelijke redacteuren’ van verschillende wetenschappelijke tijdschriften dezer dagen de eisch gesteld tot aansluiting bij het z.g. Persgilde, en ontvingen zij daarbij de mededeling, dat dit reeds anderhalf jaar geleden had moeten geschieden. Hebt Gij ook een dergelijk schrijven ontvangen?—Tegen aansluiting van ‘Neophilologus’ bij het z.g. Persgilde zou ik zeer ernstig bezwaar hebben. Vooreerst steunt de eisch daartoe op geen enkele verordening. Wetenschappelijke tijdschriften vallen geheel buiten de bemoeienis van het z.g. Departement van Volksvoorlichting, waar het Persgilde een orgaan van is, en ressorteeren onder het z.g. Departement van Opvoeding enz. Daarenboven zouden wij ons voor geheel Nederland en voor het nageslacht moeten schamen, wanneer wij de vernederende voorwaarden van het z.g. Persgilde aanvaardden. Welke de nauwkeurige inhoud is van deze voorwaarden, laat ik nog buiten beschouwing, maar wij dienen er ons goed rekenschap van te geven, dat wij door aansluiting grote kans zouden loopen, ons tijdschrift te zien doen zinken tot het verachtelijk peil, waartoe de Nederlandsche dagbladpers door die aansluiting is teruggebracht. Dan liever het verschijnen van het tijdschrift tijdelijk doen staken, en ons blazoen ongerept houden! Op den dag van de capitulatie van Italië is het waarlijk minder dan ooit het oogenblik voor ons Nederlanders om naar de pijpen van de N.S.B. te dansen.

    Het zal m.i. goed zijn, c.q. de zaak voorloopig te rekken, door aan de afzenders van het betreffende schrijven te laten weten, dat wetenschappelijke tijdschriften hun niet aangaan, en tegelijk aan het z.g. Departement van Opvoeding enz. onder protest mede te delen, dat Volksvoorlichting (sic!) dezen eisch gesteld heeft. De daarop volgende ruzie tussen de twee stellen compères geeft dan weer eenig uitstel.”

  17. 17.

    “Voor ons volk is die beproeving zeer zwaar geweest. Het heeft in zijn hardnekkig verzet, trots op zijn eeuwenoude onafhankelijkheid, steunend op zijn vaderlandsliefde en zijn trouw aan het vorstenhuis, steeds vol vertrouwen het oog gericht gehouden op die toekomst, wetend dat het niet tot onderwerping gedwongen kon worden.”

  18. 18.

    “Nederland’s naam op het gebied der moderne philologie bekend te maken in’t buitenland, en internationaal bruggen te slaan door medewerkers samen te brengen uit landen die elkaar toen bestreden.”

  19. 19.

    “De oprichting van Neophilologus op de eerste bijeenkomsten in 1916 (sic!) was immers een getuigen, een bevestiging, te midden van wat toen een geheel ontredderde wereld scheen. Thans, nu die ontreddering zoveel vreeslijker is, nemen we die taak weer op ons, met de verhoging van onze volkswaarde en de verbetering van de internationale verhoudingen voor ogen, wetend dat elke poging, hoe bescheiden ook, waard is gedaan te worden, indien het streven hoog en zuiver is.”

  20. 20.

    “Naar aanleiding van zijn benoeming tot Directeur-generaal aan het Ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen heeft Prof. Dr. Ferd. Sassen gemeend uit de Redaksie te moeten treden. Uitgever en Redaksie moeten dit besluit respecteren.

  21. 21.

    “tijdschrift voor de wetenschappelijke beoefening der moderne talen en haar letterkunden.”

  22. 22.

    “Wij weten dat de leraar in deze na-oorlogse jaren meestal overstelpt is met lesuren, met bijwerken van leerlingen die Indië moesten verlaten, met correctiewerk, met financiële zorgen voor het gezin, en dat ze een achterstand van vijf, zes jaar belangstelling en studie willen inhalen, zo goed dat kan.”

  23. 23.

    “Tegenwoordig worden steeds meer artikelen op het gebied van geavanceerde postmoderne theorieën aangeboden, die echter niet in het traditionele profiel van ons tijdschrift passen.”

  24. 24.

    “De kracht van het tijdschrift ligt in de disparaatheid ervan.”

  25. 25.

    “er alle begrip voor getoond (had), dat de redactie ongelukkig was met het feit dat ze niet eerder van de veranderingen op de hoogte was gesteld. Ik kan mij niet anders herinneren dan dat wij, nadat wij hierover onze spijt hadden betuigd, de zaak als afgedaan hebben beschouwd en de toekomst van het tijdschrift tijdens een gezellig diner hebben gevierd.”

  26. 26.

    “om te beraadslagen over hetgeen de redactie te doen staat, nu de firma Wolters plotseling tot een beperkte uitgave, eventueel tot opheffing van’t tijdschrift heeft besloten”.

  27. 27.

    “Achtereenvolgens worden door de leden van de redactie en de secretaris middelen gesuggereerd om dit gevaar af te wenden, daar allen Neoph. willen trachten te behouden, omdat het hun lief is geworden én omdat het zijn nuttige rol in de Nederlandsche wetenschap en in de internationale relaties moet blijven vervullen”.

  28. 28.

    “afschaffing van het honorarium, beperking der afdrukjes;” “verhooging van den abonnementsprijs (tot f 10.-);” “afschaffing van’t honorarium voor de medewerkers, reductie van den omvang (…), uitbreiding van de redactie door opneming van buitenlandsche leden (…). De redactie van haar zijde zal, om een catastrophe te voorkomen, steun zien te verkrijgen door een regeeringssubsidie (aan te vragen in een audiëntie door den voorzitter en den Hr. Schrijnen).”

  29. 29.

    “Den minister zal worden uitgedrukt onze groote erkentelijkheid.”

  30. 30.

    “dat zij over 1933 f 1000.- zal bedragen en waarschijnlijk nog worden verlaagd. Naar aanleiding daarvan wordt besproken in hoever het mogelijk is, indien de firma Wolters het tijdschrift opheft, tot exploitatie met een andere firma over te gaan.”

  31. 31.

    “Over de exploitatie van het tijdschrift wordt gediscussieerd; vastgesteld wordt, dat de firma Wolters, die verlies op de exploitatie heeft, den dank der redactie verdient, omdat zij het tijdschrift laat voortbestaan, hoewel het niet beantwoordt aan datgene, wat zij zich voorstelde, toen het werd opgericht.”

  32. 32.

    “omdat belangstelling voor studie gevaar loopt, gedood te worden door de vigeerende voorschriften, die een overlading van de ergste soort ten gevolge hebben.”

  33. 33.

    “het aantal aanbiedingen van werk uit Duitschland … zeer toeneemt, hetgeen voor het nationaal karakter van het tijdschrift niet gunstig kan zijn.”

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Corresponding author

Correspondence to Sjaak Onderdelinden .

Editor information

Editors and Affiliations

Rights and permissions

Reprints and permissions

Copyright information

© 2016 Springer International Publishing Switzerland

About this chapter

Cite this chapter

Onderdelinden, S. (2016). “For the Time Being, Things Will Remain as They Are.” A Hundred Years of Neophilologus . In: Bremmer Jr, R., Porck, T., Ruiter, F., Wilbers, U. (eds) Tracing Paradigms: One Hundred Years of Neophilologus. Springer, Cham. https://doi.org/10.1007/978-3-319-33585-8_2

Download citation

  • DOI: https://doi.org/10.1007/978-3-319-33585-8_2

  • Published:

  • Publisher Name: Springer, Cham

  • Print ISBN: 978-3-319-33583-4

  • Online ISBN: 978-3-319-33585-8

  • eBook Packages: Social SciencesSocial Sciences (R0)

Publish with us

Policies and ethics